Édes titkok a konyhából Nagy Fruzsinával

- Hosszú évek munkája és tapasztalata van a most megjelenő Cukrásztitkok kötetben. Miért pont a cukrászat, a sütemények?
Sütni akkor szerettem meg igazán, amikor elkezdtem egy nagy amerikai cégnél gyakornokoskodni. Sokszor vittem a kollegáknak valami finomságot, és az a sok pozitív visszacsatolás indított el ezen az úton.
- Ma már nagyon szép kiállítású, változatos tartalmú kötetek vannak a polcokon a sütés-főzés témakörében. Az interneten is rengeteg tartalom érhető el. Miért döntöttél a könyv megírása mellett?
Valami maradandót akartam alkotni, egy olyan könyvet, ami az ember levesz a polcról, mert tudja, hogy a segítségre lesz. Az interneten szinte elveszik az ember annyi információ van, és sokszor nehéz kiigazodnia az olvasónak. Ilyen típusú könyvvel nem találkoztam a magyar könyvpiacon. Szerettem volna mindent összefoglalni, és receptekkel kiegészíteni, amit a hagyományos magyar cukrászatról tudni érdemes.
- Számodra mi a fontos és a vonzó egy ilyen könyvben? Hány szakácskönyved/cukrászköteted sorakozik a polcaidon?
Szeretem a pontosságot, ha egy recept követhető és jó minőségű termék lesz a végeredmény, ha elkészítem. Több, mint 30 sütéssel kapcsolatos könyvem van, de sok közülük a külföldi. Szeretem a nem hagyományos ízeket és a nem hagyományos irányokat is.
- Mennyire követed az internetes tartalmakat, főzős műsorokat versenyeket?
Egy időben szerettem nézni, és számos versenyen vettem részt, de ahogy a kis családom bővült, úgy lett most ezekre egyre kevesebb időm. De ahogy nőnek a gyerekek, ez változni fog.
- Sok nemzet cukrászatát ismered és sajátítottad el. Melyik áll hozzád a legközelebb?
A francia cukrászat kifinomult ízvilága az, ami a legjobban magával ragadott.
- Van-e kedvenc süteményed?
Legjobban a macaront szeretem, az óvodás kislányommal együtt szoktuk készíteni, és sok jó ötlete van a töltelékek kitalálásakor, tőle inspirálódok.
- Mi az, ami minden családi ünnepen megtalálható nálatok az asztalon?
Bejgli minden karácsonykor és húsvétkor készül, emellett a linzerkarika és az isler is nagy kedvenc.
- Kiknek ajánlod a könyved?
Őszintén mondhatom, hogy mindenkinek. Annak, aki még sose kapcsolta be a sütőt és annak is aki már gyakorlott. Mindenki talál benne szerintem valami újdonságot.
- Milyen felületeken találkozhatnak Veled az olvasók?
Van egy Cukrásztitkok nevű facebook csoport, ahol sok trükköt, tippet és receptet bemutatok, illetve nemrég készítettem el a Tiktok-csatornámat is, Cukrásztitkok név alatt. Emellett szeptemberben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon és októberben a Palotási Tortafesztiválon is találkozhatnak velem személyesen.
- Vannak-e kedvenc cukrászdáid?
Nincs kedvencem, mindig a hangulattól és a társaságtól függ, épp kihez térek be. De ha hazalátogatok, minden alkalommal kipróbálok valami újat.
Fotó: Cukrásztitkok c. könyv (a szerző tulajdona)